04.03.2019 0 Kommentit
Luonnollisemmin vaaleaa - sukellus savivaalennuksen saloihin
Kun haluat hiuksistasi vaaleamman hellävaraisesti, hyvin siedettynä ja luontoa kunnioittaen, vaihtoehtona on savivaalennus. Miten tämä vaalennustapa eroaa synteettisestä, sitä avaamme seuraavassa.
Kasvivärjäyksen myötä on kiinnostus herännyt myös hiusten savivaalennukseen. Ensimmäinen huomio on siis tehtävä jo tässä kohtaa; savivaalennus ei ole kasvivärjäystä, vaikka ekologisesta värjäystavasta puhutaankin. Kuten viime blogissa jo kasviväreistä kerroimme, kasviväreillä värjätään hiusta luonnonpigmentein veteen sekoitettuna. Hiusta voidaan siis sävyttää ja tummentaa, mutta ei vaalentaa. Savivaalennuksessa tosiaan vaalennetaan hiusta. Muutos on siis pysyvä, eikä niin sanotusti haalistu pois niin kuin väri ajan saatossa tekee.
Miten savivaalennus sitten toimii? Seos koostuu kolmesta yhteen sekoitetusta raaka-aineesta: savesta, soodasta ja vetyperoksidista. Ja kyllä, vetyperoksidi on synteettistä. Mutta värjäysprosessin aikana vetyperoksidi muuttuu vedeksi, eikä näin kuormita luontoa. Eli vaikka vetyperoksidi ei ole luonnontuote, on se täysin biohajoavaa. Edelleen siis voidaan puhua ekologisemmasta tavasta vaalentaa hiusta, eikä viherpesua markkinointimielessä savivaalennuksen osalta ole tehty. Huomioitavaa on myös, että ilman vetyperoksidia hiusta ei saada vaalennettua.
Savivaalennusta: kuvissa lähtötilanne, itse savivaalennuksen massa, värjäystekniikka ja tietenkin luonnonkaunis vaalea lopputulos! Itse värjäystapahtuman aikana saattaa kuulua pientä sihinää... tämä johtuu ruokasoodan reaktiosta saven ja hapetteen kanssa. Myös vaalennusmassan tuoksu on selkeästi miedompi kuin synteettisen vaalennuksen.
Ekologisuus ei ole ainoa mainossana, jolla tätä värjäystapaa voi kuvailla. Se on myös huomattavasti hellävaraisempi ja paremmin siedettyä kuin normaalilla vaalennusvärjäyksellä tehtävät prosessit. Syy näihin on edelleen edellä mainitussa kombossa: savi, sooda ja hapete. Savivaalennus ei sisällä kovia persulfaatteja tai ammoniakkia, eikä teollisia pigmenttejä, jolla kyllä saadaan mustaa valkoiseksi hiusta säälimättä. Vaalennus tapahtuu siis huomattavasti hiusystävällisemmin, ilman voimakkaita kemikaaleja. Tosin monen asteen vaalennuksiin tällä menetelmällä ei päästä. Superblondaukset tai mustasta vaaleaan kannattaa tehdä muilla menetelmin, jos tarpeen on. Savivaalennus sopiikin parhaiten luonnonväriin tai kasvivärillä värjättyihin hiuksiin. Toki synteettistäkin väriä saadaan vaalennettua, mutta arvion halutusta lopputuloksesta antaa ammattilainen, meillä Studio OLOssa ekokampaajamme Ferdane.
Hiusta hellivää ja hyvin siedettyä: vaalennusta luontoa vaalien!!!
Seuraavasa ennen ja jälkeen kuvia La Cordier-savivaalennuksista. Kaikki ovat ekokampaajamme Ferdanen käsialaa:
Kommentit
Jätä kommentti